1 Martie

Astăzi Centrul "Sf.Mihail" & centru "Autism Smile" celebrează sosirea primăverii prin cele mai frumoase desene/picturi și sincere mesaje dragelor mămici. 

Totodată, aceasta activitate dedicata noului anotimp aduce și beneficii importante în toate #ariile de #dezvoltare psihologică la copii și adulți.

#Beneficiile #desenului/picturii în dezvoltarea psihologică a copilului sunt recunoscute pe mai multe arii de dezvoltare:

1.BENEFICIILE DESENULUI ÎN DEZVOLTAREA FUNCȚIILOR COGNITIVE

🌟dezvoltarea conceptului de sine

🌟ajută la înțelegerea lumii înconjurătoare

🌟creșterea capacității de a selecta/alege

🌟crește capacitatea de înțelegere a noțiunilor abstracte/abstractizare

🌟crește capacitatea de a întelege/folosi secvențialitatea

🌟crește capacitatea creativă

🌟crește capacitatea de combinare a elementelor

🌟crește percepția/reprezentarea

🌟crește întelegerea conceptului de categorie

🌟crește capacitatea de gândire asociativă

🌟crește capacitatea întelegerii noțiunii de categorie/apartenență la categorie

🌟crește capacitatea de atenție și memorare.

2.BENEFICIILE DESENULUI ÎN DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR FIZICE

-dezvoltă abilitățile motrice fine

-dezvoltă abilitățile de coordonare mână-ochi

-dezvoltă mobilitatea mâinii pregătind etapa de ,,scriere”

3.BENEFICIILE DESENULUI ÎN DEZVOLTAREA EMOȚIONALĂ

🌟dezvoltă conceptul de conștientizare a emoțiilor

🌟ajută la dezvoltarea abilităților de control emoțional

🌟ajută la detensionare și calmează/elimină stresul

🌟crește capacitatea de comunicare/relaționare emoțională

ajută la dezvoltarea unor forme alternative de comunicare emoțională (forme; culori)

4.BENEFICIILE DESENULUI ÎN DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR COVERSAȚIONALE

-dezoltă forme alternative de comunicare

ajută la dezvoltarea noțiunii de culori

-ajută la generalizarea noțiunilor cognitive folosindu-le în comunicarea cu artterapie (forme, culori, emoții)

dezvoltă limbajul/crește capacitatea și dorința de exprimare

 Echipa Apca Argeș  VĂ UREAZĂ O PRIMAVARA BINECUVÂNTATĂ

8 Martie

Fie că este vorba de mămici, soţii, iubite, prietene sau colege, cu toţii transmitem în această zi un gând bun către persoanele dragi de sex feminin din viaţa noastră.

Asa că , noi Centrul pentru persoane adulte "Sf.Mihail" și centru "Autism Smile" Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Arges   si  copiii și tinerii nostri am realizat astăzi cu toată dragostea pentru mamele iubite felicitări, diferite creații,proiecte distractive de arta si mesaje cu tematica 8 MARTIE. 

Implicarea tinerilor și copiilor în activitățile de mestesugarit creează multe oportunități și beneficii precum :

- promovarea comunicării

- cresterea emoțională și interacțiunii sociale

- autoexprimare creativa

- dezvoltarea abilității de comunicare

- gestionarea supraîncărcarii emotionale

- dezvoltarea sentimentelor si emoțiilor folosind arta

- antrenarea sistemului nervos

Terapia prin artă implică simțurile noastre – văzul, atingerea, auzul și mirosul. Indiferent de actul artistic practicat în timpul sesiunilor de terapie – colorat, pictură, muzică, sculptură, dans, modelaj – acesta ajută la obținerea unui echilibru al stării mentale, ajută la reducerea stresului și oferă o abordare holistică armonioasă a vindecării minții și corpului.

⭐De 8 martie APCA ARGES va ureaza o primăvară frumoasă, cu soare, fericire şi toată dragostea noastră prinsă într-un frumos buchet de ghiocei .

Ziua Mondiala A Sindromului Down

Nu uităm celebrarea uneia dintre cele mai importante zile ale anului pentru Centrul de zi al persoanelor adulte "Sf.Mihail" și copiilor speciali din viața noastră care fac parte din aceasta sfera. 🥰

In fiecare an, pe 21 martie, este marcata #Ziua #Mondiala a #Sindromului #Down, al carei scop este de a creste gradul de #constientizare privind problemele pe care le intampina pacientii cu sindrom Down si familiile acestora la capitolul integrare sociala si ingrijire medicala adecvata.

La mulți ani ,dragilor ! Astăzi este despre voi , cei speciali , cu un izvor nesecatuit de dragoste cu care ne bucurați in fiecare zi , înseninati privirile cu zambetul vostru și sunteți atât de puternici.

2 Aprilie - Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Data de 2 aprilie, are pt noi, o însemnătate aparte, întrucât este marcata "Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului".

În această zi, am  organizat "Marșul de Conștientizare".

Prin organizarea acestui eveniment, am încercat să facem cunoscute ,cauzele și nevoile persoanelor cu autism, prin desfășurarea de acțiuni ,menite să atragă atenția asupra acestei tulburări,  populației și autorităților locale!

Alături de  noi au  fost prezenți, partenerii noștri de suflet, care ne-au susținut în fiecare an:  Palatul Copiilor Pitești, Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu Pitești, Universitatea din Pitești- UPIT, Olimpia Doru, Dana Popescu, Corina Voicilă, Cristiana Ghinet, Consiliul Județean Argeș și Primăria Pitești.

Zambet in autism

Asociația  Părinților Copiilor cu Autism Argeș-Apca Argeș în parteneriat cu  Palatul Copiilor din Pitești și Scoala Gimnazială Tudor Vladimirescu Pitești vor organiza un spectacol caritabil  “Zâmbet în Autism”  moderat de doamna Prof. Corina Alina Voicilă, la orele 13:00, în sala Teatrului Victoriei (fostul Cinema Sebastian Papaiani), pe bază de invitație ce are caracter de donație (contravaloare - 15 lei pentru copil și 25 lei pentru adulți).

 Spectacolul caritabil "Zâmbet în Autism" va oferi ocazia copiilor și tinerilor tipici să interacționeze cu cei atipici, aceștia din urmă  își vor expune abilitățile dobândite în urma efortului permanent al părinților și sprijinului terapeuților din cele două centre ale asociației, pentru integrarea şi acceptarea acestora în societate, conform programelor de recuperare şi intervenţie  acordate în timp.

 Fondurile strânse cu ocazia distribuirii invitațiilor cu prilejul spectacolului caritabil “Zâmbet în Autism”  au caracter de donație și le vom folosi  pentru continuarea proiectului "Ore De Terapie Gratuite ", necesare  recuperării beneficiarilor  noștri, inclusiv cazurile sociale, din cele două centre: Centrul de zi pentru copii cu dizabilități ,,Autism Smile” și Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități ,,Sfântul Mihail”.

  Invitațiile se pot procura de la Palatul Copiilor Pitești (Prof. Corina Voicilă: tel.0765362810), Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu (Nr.tel. 0745085048 doamna Sima Camelia)  și de la sediul centrelor

Pastele

Ca orice sărbătoare importantă pentru români, Paștele este marcat, în fiecare an, de numeroase tradiții și obiceiuri care îl însoțesc. Cultura noastră a fost mereu bogată în tradiții, așa că nu trebuie să ne mire faptul că ele se deosebesc de la regiune la regiune, fiecare zonă a țării având obiceiuri specifice.

Cu toate acestea, există tradiții la care ținem cu toții, indiferent de zona în care ne găsim.

Copilașii împreună cu terapeuții, au realizat foarte multe activități tematice legate de această această frumoasa sărbătoare.

Toți copilașii adoră sa coloreze, picteze, decupeze, și cu ocazia aceasta ne-am suflecat mânecile și ne-am pus pe treaba pentru a realiza cele mai frumoase desene

Susținem independența copiilor și încurajăm cu mare drag acest lucru. Pas cu pas vom ajunge mari!

Curs RBT

Asociația APCA Argeș organizează curs #RBT (Registered Behavior Technician) susținut de Luciana Hăloiu, BCaBA.

✓Cursul are o durată de 40 de ore;

✓Veți primi  certificat de participare;

✓Se va desfășura în perioada 5-8 octombrie 2023 (5,6,7 și 8, 4 zile pline a câte 10 h/zi, cu pauză de masă  la jumătatea zilei;

✓ Cursul se va ține la Palatul copiilor Pitești-etajul 1;

✓Se va achita 1500 lei, numerar pana la data 02.0ctombrie lunea, se va primi chitanță pe suma achitată;

✓La acest curs se pot înscrie doar specialiști.

✓Locurile sunt limitate 30 participanți maxim!

✓Pentru înscrierea la curs sau mai multe detalii, ne puteți contacta prin următoarele mijloace de comunicare:

Telefon: 07420 20158, Andreea Badea;

E-mail: apca.arges@gmail.com

Handmade days

#ateliere #Gratuite în care am pictat, confecționat și am #socializat alături de studenții voluntari de la facultatea de Kinetoterapie,Trapie Ocupațională și persoane care sau oferit să contribuie în mod voluntar la atelierul nostru de astăzi!

#Dar #Din #Dar se #face #rai

👇Nu rataţi şansa de a achiziţiona, o obiecte confecționate handmade ,de  copii, tineri speciali, părinții și voluntarii asociației noastre, «obiecte de suflet pentru suflet»!♿🤗

 « DE LA SUFLET LA SUFLET »

Halloween

Pregătiți costumele și câte un dovleac 🎃 noi vă așteptăm cu mare drag, mâine la ora 12:00 la Centrul "Sfântul Mihail" să ne jucăm, învățăm și să ne distrăm !

💫Vă enumerăm câteva dintre activitățile de mâine, vă așteptăm costumati !

 💫Am descoperit dealungul anilor cateva  jocuri simple, nu prea înfricoșătoare de #Halloween, dar de efect care ne vor ajuta să găzduim cea mai bună petrecere de Halloween organizata vreodată!

 💫Atunci cand doriti să vă distrați lăsați în grija noastră pregatirea jocurilor si activitatilor!.

✓Mumia Igienica;

✓Concurs de mancat gogosi;

✓Cine se ascunde sub masca?

✓Vanatoare dulce;

✓Invarte matura!

✓Cauta comoara! ( Care palariile de vrajitoare).

✓Scoate  merele din apa;

✓Sculptarea dovlecilor pentru a face cele mai frumoase felinare.

Atelier de toamna

Vă așteptăm alături de noi mâine noiembrie la ora 12:00 la centrul "Sfântul Mihail" la atelierul de toamnă, unde am pregătit o mulțime de activități specifice acestui anotimp deosebit

Există o armonie în toamnă şi o strălucire în cerul ei, care nu poate fi regăsită de-a lungul verii, ca şi cum n-ar putea fi, ca şi cum n-ar fi fost vreodată”.

„Pentru noi, toamna este timpul recoltei, al adunării roadelor. Pentru natură, toamna este o perioadă a însămânțării, a risipirii în cele patru vânturi”. Edwin Way Teale

De la suflet la suflet

O seară magică în care ne-am simțit înțeleși, sustinuti, valorificati și apreciati!

Cu ajutorul donațiilor colectate, în suma totala de 10.458  lei, vom putea oferi în luna Decembrie, 175 ore, de terapie gratuită copiilor și tinerilor speciali , din cele două Centre, "Autism Smile" și " Sf. Mihail".

Mulțumim din suflet - D-na DANA POPESCU, pentru inițiativa, in implicarea și organizarea acestui Spectacol caritabil  minunat  <DE LA SUFLET LA SUFLET >

Mulțumim -ANTENA 3 Pitești pentru susținerea și promovarea tuturor Evenimentelor organizate de noi.

Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți, implicați, și au oferit donatii la acest Spectacol minunat :

✓ Primăria Bascov- Mulțumire și recunoștință - Domnului Primar Gheorghe Stancu;

✓ Consiliul Local Bascov ;

✓ Casa de Cultură «Adriana Trandafir» Bascov;

👏#Artişti de #renume veniți în sprijinul cauzei noastre;

✓ Steliana Sima,

✓ Ilie Dura,

✓ Orchestra «Doina Bascovului» și soliștii săi, ansamblul de dansuri și rapsozii Doina Bascovului.

✓ Lorena Elena Potarca,

✓ Daniela Barbuceanu,

✓ Catalin Iancu junior....,

✓ Centrul Cultural  Pitești.

💫#Producători #locali, care aseară ne-au fost alături cu produse tradiționale românești:

✓ Lactate Bradet -Dl. director Marius Badea

✓ Platouri cu aperitive oferite de Net Hotel,

✓ Platouri cu aperitive oferite Dl Aurel Bălășoiu,

✓ Dulciuri oferite de  Prăjiturile Mihaelei,

✓ Candy Bar spectaculos oferit de Cofetaria Sinkomar, D-na Cristina Mihaela Păiuș.

✓ Produse de panificatie Patiserie Pitesti Arges Zaris prin Dl.director Constantin Zaharia.

💫#Aranjamente și #buchete de flori minunate dăruite de #Vera #Flower💐

 💫#Licitaţia cu #donaţii, ce a venit în sprijinul Copiilor şi Tinerilor speciali, "obiecte și servicii pentru suflet" oferite de :

 ✓ Servicii, beauty ,oferite de   𝗭𝗶𝗻𝗮𝗿𝘁 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲 -site-ul www.zinartclinique.ro,

✓ Servicii de make-up și coafor, întreținere facială oferite de Anda Stîlpeanu și Denisa Unghenaru de la Nemesis Beauty Center Pitești,

✓ Tablou magic pictat de Alex Jigman, special pt acest eveniment,

✓ Păpușă tradițională, meșteșugită de Elena Nencov, meșter popular,

✓ Gică Hagi și Gică Popescu, s-au alaturat cauzei noastre si au donat tricouri, mingi ce au fost licitate.

💫 #Obiecte și #produse #licitate de oameni cu suflet mare:

✓ Dl. Deputat Nicolae Georgescu;

Dl Cornel Lazăr, Președinte PUSL ARGES;

✓ Dl. Adrian Dumitru BUGHIU,

 Vicepreședintele CJ Argeș, care a donat special un tricou, cu autograf purtat de campioana Andrea Klikovac, handbalista la CSM Bucuresti și la naționala Muntenegrului.

✓ Dl. Președinte al CJ Argeș- Ion Mînzînă,

✓ Dl. Deputat Aurel Bălășoiu,

✓ Dl. Primar Gheorghe Stancu,

✓ Dl. Cristian Popescu,

✓ D-na Valeria Coman,

✓ D-na Anișoara Constantinescu ,care a licitat două servicii de beauty, pe care le-a oferit din suflet președintei Asociației, Andreea Badea,

✓ Am primit binecuvântarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, prin prezența părintelui consilier Puiu Diaconescu, coordonator al departamentului Filantropic și Social al Arhiepiscopiei. Alături de cuvintele mângâietoare , ne-au fost dăruite 300 de iconițe, cu Sfinți Argeșeni, tuturor celor prezenți în sală🙏

✓ Vestimentatia celor 11 copii si tineri speciali, beneficiari ai Asociației care au urcat pe scenă, a fost realizata si donată de designerul vestimentar Mirela Ghimpeţeanu – Mira Maruska Handmade Toys & Clothing,

✓ Mulțumim pentru răbdare, iubire și profesionalism Doamnei Prof. Corina Voicilă -Palatul Copiilor Pitești și Ana Maria kinetoterapeut din cadrul Asociației noastre,

✓ Alăturia de noi au fost și studenții Voluntari de la specializarea Terapie ocupațională, din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București - Centrul Universitar Pitesti, Facultatea de Științe, Educație Fizica și Informatica, Departamentul de Asistenta Medicală și Kinetoterapie in baza contractului de parteneriat,

✓ Romancuta ne-a dăruit 14 pachete copiilor și tinerilor speciali de pe scenă.

Tuturor le mulțumim din suflet 🤗

Dumnezeu să vă răsplătească înzecit aceste fapte

1 Decembrie

Am celebrat această ocazie prin organizarea de activități care să-i implice practic pe copiii și adulți noștri speciali din cele două centre și care să le capteze atenția, creativitatea și concentrarea.

🤗O zi reușită alături de copiii și tinerii noștri speciali le-am acaparat atenția cu adevărate activități special concepute pentru ziua de 1 decembrie, am dezvolt împreună cu ei un sentiment de patriotism🇹🇩 în cadrul ATELIERULUI DE ARTĂ ȘI CREAȚIE (ARTS & CRAFTS) -organizeazt și susținut integral de  Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Arges , cu ajutorul proiectului "ore de terapie gratuite"🙏🏻

#Felicitări #echipei  #Apca - specialiști noștri care organizează aceste atelier/activități și pentru dăruirea, profesionalismul de care dau dovadă zilnic în programul de recuperare

Atelier de Craciun

Atelierul de Crăciun susținut de copiii și tinerii speciali din centrele de recuperare din Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Arges , este o inițiativa plină de creativitate și bucurie.

Prin intermediul acestui atelier, acești copii și tineri talentați își exprimă abilitățile artistice și dobândesc noi aptitudini, contribuind astfel la dezvoltarea lor personală și socială.

Atmosfera este plină de emoție și solidaritate, oferind comunității noastre o oportunitate unică de a aprecia diversitatea și talentul acestor copii și tineri minunați.

Alături de noi, astăzi, au participat terapeuți și voluntari -  studenți din anul 2 și 3  de la Universitatea de Stat din Pitești - specializarea ,, Terapie Ocupațională ".

Zambetul Craciunului

Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș organizează sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 12:00, la Teatrul Victoriei din Pitești spectacolul caritabil ”Zâmbetul Crăciunului“.

Concertul caritabil vine în completarea unei alte campanii caritabile desfășurate în perioada 04-15 decembrie.

Pe scenă vor urca copiii și adolescenții talentați de la Palatul Copiilor Pitești, Musicando con Adina Sima și cei de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu Pitești.

Și pentru că luna decembrie este luna în care magia ne transformă gândurile de fericire în realitate și bucuria se împarte între cei dragi, în cadrul concertului vor urca pe scenă copiii și tinerii speciali din cele două centre ale Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș, cu momente surpriză, pline de emoție. Ca în fiecare an, la spectacol și-a anunțat prezența și Moș Crăciun, care va dărui cadouri tuturor copiilor și tinerilor speciali.

Partenerii evenimentului sunt: Palatul Copiilor Pitești, Musicando con Adina Sima, Teatrul Victoriei – Pitești și cei de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu Pitești.

Concertul vocal-simfonic extraordinar „Bucuria Crăciunului acasă”

În seara de 21 decembrie, de la ora 19.00, de pe scena Filarmonicii Pitești vom primi și în acest an „BUCURIA CRĂCIUNULUI ACASĂ”.

Alături de orchestra simfonică a instituției și dirijorul Tiberiu Dragoș Oprea, vor urca pe scenă mezzosoprana Andra Bivol Costea și Corul de cameră Ars Nova, dirijor Radu Titi.

În cadrul concertului extraordinar vocal-simfonic vor fi interpretate colinde atât din reperteriul național, cât și internațional, precum: „Printre datini colindăm”  (Alexandru Pașcanu), „Legănelul lui Iisus” (V. Teodorian), ” Dacă magii au plecat” (D. G. Kiriac), „Troika” și „Waltz” (G. Sviridov), Dans din „Fata de zapadă” (P. I. Ceaikovski), „Cântec de Crăciun-Noel” (A. Adam), dar și „A Christmas Festival” (L. Anderson).