1 Martie

Terapeuții și voluntarii împreună cu beneficiari noștri din cele două centrele de recuperare din Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism Arges au confecționat mărțișoare zâmbitoare în cadrul atelierului 🌈
Totodată, această activitate dedicată noului anotimp ce va veni #primăvara aduce și beneficii importante în toate #ariile de #dezvoltare psihologică la copii și tinerii speciali 🫶🏻
#Beneficiile #desenului/picturii în dezvoltarea psihologică a copilului sunt recunoscute pe mai multe arii de dezvoltare:


1. DEZVOLTAREA FUNCȚIILOR COGNITIVE
☑️dezvoltarea conceptului de sine
☑️ajută la înțelegerea lumii înconjurătoare
☑️creșterea capacității de a selecta/alege
☑️crește capacitatea de înțelegere a noțiunilor abstracte/abstractizare
☑️crește capacitatea de a întelege/folosi secvențialitatea
☑️crește capacitatea creativă
☑️crește capacitatea de combinare a elementelor
☑️crește percepția/reprezentarea
☑️crește întelegerea conceptului de categorie
☑️crește capacitatea de gândire asociativă
☑️crește capacitatea întelegerii noțiunii de categorie/apartenență la categorie
☑️crește capacitatea de atenție și memorare.


2. DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR FIZICE
☑️dezvoltă abilitățile motrice fine
☑️dezvoltă abilitățile de coordonare mână-ochi
☑️dezvoltă mobilitatea mâinii pregătind etapa de ,,scriere”


3. DEZVOLTAREA EMOȚIONALĂ
☑️dezvoltă conceptul de conștientizare a emoțiilor
☑️ajută la dezvoltarea abilităților de control emoțional
☑️ajută la detensionare și calmează/elimină stresul
☑️crește capacitatea de comunicare/relaționare emoțională
☑️ajută la dezvoltarea unor forme alternative de comunicare emoțională (forme; culori)


4. DEZVOLTAREA ABILITĂȚILOR COVERSAȚIONALE
☑️dezoltă forme alternative de comunicare
ajută la dezvoltarea noțiunii de culori
☑️ajută la generalizarea noțiunilor cognitive folosindu-le în comunicarea cu artterapie (forme, culori, emoții)
dezvoltă limbajul/crește capacitatea și dorința de exprimare.

8 Martie

În ziua de 8 martie, ne bucurăm să celebrăm feminitatea, puterea și frumusețea femeilor din întreaga lume! Am avut privilegiul să organizăm un atelier gratuit de creație dedicat acestui eveniment special. Adulții și adolescenții din cadrul asociației, au lucrat împreună pentru a crea obiecte, desene și felicitări unice și pline de inimă pentru Ziua Internațională a Femeii.


Fiecare creație este o expresie a dragostei, recunoștinței și aprecierii noastre față de toate femeile extraordinare din viața noastră. Aceste momente de creație nu numai că au adus bucurie și satisfacție celor implicați, dar și-au deschis inimile și au transmis un mesaj puternic de inclusivitate și solidaritate.

Sărbătorim nu doar realizările femeilor, ci și diversitatea și forța pe care o aduc în lume. Astăzi și în fiecare zi, să continuăm să ne susținem reciproc și să sărbătorim frumusețea unică a fiecărei femei!

Marșul Autismului

În această zi importantă de conștientizare a autismului, ne adunăm împreună cu gândurile noastre și inimile deschise, trimițându-vă o urare specială plină de speranță și înțelegere. 🙏💙


Să ne amintim întotdeauna că fiecare persoană este unică și valoroasă, indiferent de diferențele lor. Să cultivăm compasiunea și să fim alături de cei afectați de autism, oferindu-le sprijinul și dragostea de care au nevoie pentru a străluci în lumea lor.
În lumina cunoașterii și a acceptării, să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai inclusiv și mai empatic pentru toți. Să continuăm să educăm și să ne implicăm, iar în timp să creăm o societate în care fiecare persoană este întâmpinată cu brațele deschise și înțeleasă în întregime.


Sărbătorim diversitatea și puterea fiecărui individ, căutând mereu să promovăm o lume în care toți se simt acceptați și iubiți așa cum sunt

2 Aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului

Împreună pentru autism! 🧩
Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat nouă în această zi specială de conștientizare a autismului! Cu sprijinul vostru, am reușit să aducem lumină și înțelegere în comunitatea noastră.


✔️ Prin participarea la evenimentele noastre, ați contribuit la creșterea conștientizării despre autism.
✔️ Împreună am promovat acceptarea și inclusivitatea pentru toți cei afectați de autism.
✔️ Ne-am unit forțele pentru a sprijini familiile și persoanele afectate de această condiție și să le oferim sprijinul de care au nevoie.


Copiii și adolescenții noștri au fost adevărații eroi în această zi specială a conștientizării autismului! Prin activitățile lor pline de inimă, au adus lumina și speranța în comunitatea noastră. Le mulțumim că au fost sursa noastră de inspirație și că au arătat lumii întregi că fiecare individ are valoare și poate face o diferență! 💙 #HeroesOfAutism


Vă mulțumim că sunteți parte din această mișcare de susținere și înțelegere! Împreună facem o diferență reală.

TABĂRĂ de VARĂ și ATELIER de CREAȚIE pentru COPIII și TINERII CU NEVOI SPECIALE

ACȚIUNE COFINANȚATĂ DE CONSILIUL JUDEȚEAN ARGEȘAsociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș anunță cu recunoștință organizarea a două evenimente importante care vor avea loc în perioada următoare pentru toți beneficiarii săi. Astfel, în cadrul proiectului “Emoție și culoare prin artă”, în perioada 21-23 iunie 2024 va avea loc prima Tabără de vară pentru copiii și tinerii cu autism din cadrul Asociației, iar în perioada 19-21 iulie 2024 un Atelier de creație unicat, în contextul unei Acțiuni cofinanțate de Consiliul Județean Argeș.33.000 lei, cofinanțare nerambursabilă

Depunerea propunerilor de proiecte a avut loc în perioada 05.03-03.04.2024, la nivelul județului Argeș fiind declarate admise 17 cereri de finanțare. Printre beneficiarii listei de finanțări nerambursabile de la bugetul local al județului Argeș pentru activități non-profit de interes general (tineret, cultură, mediu și sport), conform HCJ nr. 126/25.04.2024, se numără și APCA Argeș. Astfel, în scopul derulării proiectului denumit “Emoție și culoare prin artă”, Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș va primi din partea Consiliului Județean Argeș un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 33.000 lei, la care se va adăuga o contribuție proprie de minimum 10%, respectiv suma de 3.300 lei. Pentru a vedea toate proiectele admise, respectiv respinse, se poate accesa linkul de mai jos:

https://www.cjarges.ro/en/finantari-nerambursabile;jsessionid=25D78EB9982C239D629C990E3F5BFD7E.

Proiectul se va desfășura în două etape

Proiectul “Emoție și culoare prin artă” va consta în două etape, și anume: prima se va desfășura în perioada 21-23 iunie în localitatea Horezu, jud. Vâlcea, unde 21 de beneficiari ai Asociației (ce urmează a fi selectați), împreună cu părinții acestora, vor avea ocazia să exploreze frumusețile zonei și să participe la numeroase activități artistice și recreative, fiind însoțiți de doi terapeuți voluntari din cadrul Asociației; iar cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 19-21 iulie, în cadrul Centrului de zi pentru adulți cu dizabilități “Sfântul Mihail”, din Bvd I.C.Brătianu nr.36 Pitești, unde se va organiza un amplu Atelier de creație susținut de un trainer specializat, astfel ca toți cei 59 de beneficiari ai Asociației să se bucure de activitățile proiectului.

Transportul, masa, cazarea și activitățile indoor/outdoor, incluse

Ca și detalii generale, transportul, cazarea și masa, dar și activitățile propuse în cadrul Taberei de la Horezu vor fi susținute integral din suma alocată de Consiliul Județean Argeș, respectiv din contribuția Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș, printre acestea numărându-se un atelier de dans/muzică, un atelier de pictură/artcraft, un atelier de olărit la Meșterul olar Paloși, respectiv o excursie la Mănăstirea Hurezi, Pădurea Colorată și Căsuța Răsturnată.

Atelier de creație unicat, cu un trainer specializat

În ceea ce privește organizarea Atelierului de creație susținut în cadrul Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități ,,Sfântul Mihail”, copiii și tinerii speciali ai Asociației (cei care nu vor participa în cadrul taberei), vor fi împărțiți în trei grupe, în cadrul cărora vor putea să-și exprime creativitatea prin intermediul activităților artistice și recreative, precum: desen, pictură, artcraft și sport. De asemenea, vor avea loc sesiuni de terapie și consiliere, în care copiii și tinerii cu dizabilități vor fi ajutați să discute despre experiențele lor, să învețe tehnici de gestionare a emoțiilor și să primească sprijin și îndrumare. Pentru Atelierul de creație, APCA Argeș va aduce un trainer specializat, dar și doi terapeuți (voluntari în proiect), care cunosc foarte bine beneficiarii.

Scopul proiectului: promovarea dezvoltării personale și sociale

“Scopul este de a oferi un mediu sigur, susținător și stimulativ pentru copiii și tinerii cu autism, în care aceștia să poată să se dezvolte și să își descopere potențialul într-o atmosferă de încredere și înțelegere”, se arată în cuprinsul proiectului “Emoție si culoare prin artă”.

Astfel, obiectivele principale în vederea sprijinirii copiilor și tinerilor cu dizabilități, prin intermediul acestui proiect, sunt:

Promovarea dezvoltării personale și sociale în cadrul activităților de artterapie și recreative, precum și prin interacțiunea cu alți participanți și instructori. În acest mod, beneficiarii sunt încurajați să își dezvolte abilitățile de comunicare și interacțiune socială, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții lor;

Sprijinirea integrării sociale prin oferirea de oportunități de interacțiune și colaborare într-un mediu structurat și susținător;

Promovarea incluziunii și diversității în cadrul comunității, oferind un mediu prietenos și deschis în care toți participanții sunt acceptați și valorizați pentru ei înșiși;

Oferirea de sprijin și resurse familiilor copiilor și tinerilor cu autism, pentru a-i ajuta să îi susțină pe cei dragi în procesul de dezvoltare și pentru a face față provocărilor specifice asociate cu autismul.

Liderul CJ Argeș: “Ne bucurăm să aducem zâmbete copiilor cu nevoi speciale”

“Ne bucurăm să fim parte a acestui proiect și să aducem zâmbete și bucurie pe chipul acestor copii și tineri mai greu încercați. Suntem convinși de beneficiile activităților curprinse în cadrul proiectului cofinanțat de Consiliul Județean Argeș, dorind ca prin toate acțiunile noastre să susținem cât mai mult nevoile comunității. Concursul de proiecte s-a adresat, ca în fiecare an, tuturor ONG-urilor din județul Argeș, atât din domeniul cultural, tineret, mediu, cât și sportiv. Ne propunem ca de fiecare dată să creștem numărul proiectelor eligibile, în limita bugetului prevăzut pentru finanțări nerambursabile, suma totală alocată anul acesta fiind de 490.000 lei”, a declarat președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă. “Dorim mult succes Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș în vederea unei cât mai bune organizări a Taberei de vară, cât și a celorlalte ateliere, subliniind încă o dată sprijinul instituției noastre în ceea ce înseamnă incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale”, a completat liderul CJ Argeș.

“Suntem recunoscători că proiectul a fost declarat eligibil”

Conducerea Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș dorește să mulțumească și pe această cale conducerii Consiliului Județean pentru suportul pe care îl manifestă permanent față de persoanele cu nevoi speciale. “Vreau să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Argeș, domnului președinte Ion Mînzînă, respectiv domnului vicepreședinte Adrian Bughiu, pentru întreaga susținere pe care o manifestă și au manifestat-o de fiecare dată față de persoanele cu dizabilități, știut fiind faptul că numărul acestora la nivelul județului Argeș nu este deloc de neglijat. Este foarte important ca atât aceștia, cât și familiile acestora, dar și noi, ca Asociație, să primim încredere și înțelegere în susținerea programelor și acțiunilor prin care încercăm să contribuim cât mai mult la dezvoltarea sănătății și a integrării sociale a tuturor persoanelor cu nevoi speciale. Suntem recunoscători pentru faptul că proiectul nostru a fost declarat eligibil”, a declarat președintele APCA Argeș, Andreea Badea.

“Dorim să ne consolidăm statutul prin consecvență și calitatea serviciilor oferite”

“Prin această acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Argeș, avem ocazia să fim alături de beneficiarii noștri și în cadrul unei Tabere de vară, prima de acest gen la nivelul Asociației noastre, fapt pentru care suntem cu atât mai recunoscători și mai dornici să ne consolidăm statutul prin consecvență și calitatea serviciilor oferite. La fel de important este și Atelierul de creație, special conceput în cadrul aceluiași proiect, de care vor beneficia copiii și tinerii cu nevoi speciale din cadrul Asociației care nu vor participa la Tabără. Îi asigurăm pe toți beneficiarii noștri de transparența și echitatea criteriilor de selecție, dar și de participarea comună în realizarea aceluiași scop, al îmbunătățirii calității vieții și al creșterii gradului de incluziune socială a acestora”, a completat Andreea Badea.

Apariții media
https://anchetaonline.ro/21-beneficiari-merg-horezu-tabara-vara-copiii-tinerii-nevoi-speciale-arges-160755/